Донела Медоус
Бележка на автора

Тази книга е извлечена от мъдростта на тридесет години системно моделиране и преподаване на дузина творчески личности, повечето от които първоначално събрани или повлияни от Групата по системна динамика в Масачузетския технологичен институт. Пръв сред тях е Джей Форестър, основателят на групата. Моите конкретни учители (и студенти, които станаха мои учители) освен Джей са: Ед Робъртс, Джак Пю, Денис Медоус, Хартмут Босел, Бари Ричмънд, Питър Сенге, Джон Стърман и Питър Алин, но тук съм използвала езика, идеите, примерите, цитатите, книгите и ерудицията на голяма интелектуална общност. Изразявам възхищението си и благодарността си на всичките й членове.
Учила съм се и от специалисти по различни дисциплини, които, доколкото знам, никога не са използвали компютър, за да симулират система, но които са природни мислители. Сред тях са Грегъри Бейтсън, Кенет Болдинг, Херман Дейли, Алберт Айнщайн, Гарет Хардин, Вацлав Хавел, Луис Мъмфорд, Гунар Мирдал, Е. Ф. Шумахер, редица съвременни корпоративни ръководители и много анонимни източници на древна мъдрост – от коренните американци до суфитите в Близкия изток. Странни съмишленици, но системното мислене надхвърля дисциплините и културите, а когато е правилно – и историята.
Като говоря за надхвърлянето, трябва да спомена и различията. Системните аналитици използват обобщаващи концепции, но всички те са хора, което означава, че са формирали различни школи на системното мислене. Тук използвам езика и символите на системната динамика – школата, от която съм се учила. И в тази книга представям само основните положения на теорията на системите, а не последните й постижения. Не се занимавам с повечето абстрактни теории, интересувам се от анализа, само когато виждам как помага за решаването на реални проблеми. А когато абстрактният подход на системната теория допринася за това – което вярвам, че някой ден ще стане, – ще трябва да бъде написана друга книга.
Затова трябва да ви предупредя, че както всички книги, така и тази е пристрастна и непълна. За системното мис­лене може да се каже много, много повече от представеното тук и ако се интересувате, можете да го откриете. Една от задачите ми е да предизвикам интереса ви. Друга от целите ми – най-важната – е да ви дам първоначална възможност да разбирате и да се справяте със сложни системи, дори обучението ви по системите да започва и да завършва само с тази книга.
Донела Медоус, 1993
Контакти
Каталог
Състоянието
на планетата
Начало