Границите на растежа. Доклад на Римския клуб за затрудненията на човечеството (1972 г.). Донела Х. Медоус, Денис Л. Медоус, Йорген Рандърс, Уилям Берънс III
Цена 20 лв.
Посланието на тази книга е спешно и отрезвяващо: взаимосвързаните ресурси на Земята – глобалната природна система, в която всички ние живеем – вероятно не могат да поддържат настоящите темпове на икономически растеж и растеж на населението много след 2100 г., дори и с напреднала технология .
През лятото на 1970 г. международен екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт започна проучване на последиците от продължаващия растеж в световен мащаб. Те изследваха взаимодействието на петте основни фактора, които определят и в крайна сметка ограничават растежа на тази планета – увеличаването на населението, селскостопанското производство, изчерпването на невъзобновяеми ресурси, промишленото производство и генерирането на замърсяване. Екипът на МИТ въведе данни за тези пет фактора в глобален компютърен модел и след това тества поведението на модела при няколко варианта от допускания, за да определи алтернативни модели за бъдещето на човечеството.
ГРАНИЦИТЕ НА РАСТЕЖА е нетехническият доклад на техните открития. Книгата съдържа и послание на надежда: Човек може да създаде общество, в което да живее неограничено време на земята, ако наложи ограничения върху себе си и на своето производство на материални блага, за да постигне състояние на глобално равновесие на населението и производството при внимателно подбран баланс.


Съдържание

Предговор | 7
Въведение | 11
Глава I. Природата на експоненциалния растеж | 19
Глава II. Ограничения на експоненциалния
растеж
| 38
Глава III. Растеж в световната система | 79
Глава VI. Технологията и ограниченията
на растежа
| 119
Глава V. Състоянието на глобалното равновесие | 145
Коментар | 174
Приложение | 187
Бележки | 189
Книгата можете да закупите единствено от издателството. С отстъпка от 20 %
(за 16 лв.).

Не се колебайте да се свържете с нас:

0888 905 373 (и Viber)
0898 49 20 62
Кирил Иванов
info@papertiger-bg.com
papertiger@abv.bg


и Фейсбук:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064288560640
Най-важният бизнес на земята, съвсем буквално, е бизнесът на планетарното планиране. Настоящата книга е пионерско усилие в тази посока. Тя ще каже нещо ценно на всеки, който разбира несигурната реалност на човешкото местообитание.
Нормън Къзинс, редактор и автор

Ако тази книга не взриви ума на всеки, който може да чете, без да мърда устните си, тогава земята е капут.
РОБЪРТ С. ТАУНСЕНД, автор на Up the Organization и бивш президент и главен изпълнителен директор на Avis Rent A Car Corporation

Тази книга повдига въпроси на живот и смърт, пред които е изправено човечеството, докато се стреми към постигане на проспериращо и справедливо общество.
ВЪРНЪН Е. ДЖОРДАН, младши, изпълнителен директор, Национална градска лига

Медоус и екипът на Масачузетския технологичен институт направиха огромна услуга в конструирането на предварителен модел на света, в който всички предположения и параметри са ясни и следователно отворени за критика и модификация. Тези, които възразяват срещу характеристиките на модела, са предизвикани да помогнат за подобряването му; онези, които не харесват характеристиките на системата, която симулира, може да размислят и да работят за промени в реалния свят.
ПОЛ ЕРЛИХ, професор по биология
в Станфордския университет
Книгата "Границите на растежа" е публикувана през 1972 година.
По разбираеми причини не е излизала у нас.
Представяме я на българския читател с половин век закъснение.